Zdrowe, lekkie posiłki przygotowujemy na miejscu wyłącznie z naturalnych produktów.
Jadłospis w naszym przedszkolu stworzyliśmy na podstawie planu żywienia, opracowanego przez Biuro Edukacji oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Nie brakuje u nas produktów niezbędnych dla zdrowej diety: kasza jaglana, jęczmienna, otręby, soczewica, oliwa z oliwek itp.
- Do wypieków własnych używamy mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Pieczywo dostarczane z piekarni również jest pełnoziarniste.
- Do przygotowanie naszych dań nie używamy kostek rosołowych, jedynie przepraw naturalnych..
- Dbamy, aby dieta naszych podopiecznych bogata była w owoce i warzywa, ograniczamy cukier i słodycze.
Dbamy, by dzieci piły dużo wody źródlanej, naturalne soki owocowe podajemy z umiarem, a słodzone napoje wykluczamy z diety. Dla alergików dieta przygotowywana jest indywidualnie.
Posiłki podajemy wyłącznie w ceramicznych, lub szklanych naczyniach. Zależnie od pory roku, staramy się w pełni wykorzystać naturalnie uprawiane, sezonowe warzywa i owoce. Menu tworzymy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.